Janusz Milecki z woj. zachodniopomorskiego zwyciężył w VI Glazurniczych Mistrzostwach Polski, które odbyły się podczas łódzkich targów Interbud 15-16.02.2014.
Jego pracę konkursową - przedstawiającą sylwetkę papieża Jana Pawła - jury uznało za najlepszą. Organizatorami zawodów jest Polskie Zrzeszenie Płytkarzy a sponsorzy główni to Chemia Budowlana WIM Sp. z o.o. i Ceramika Tubądzin galeria zdjęć
Do rywalizacji stanęło dwudziestu czterech najlepszych glazurników, zwycięzców eliminacji regionalnych. Ich zadaniem było w ciągu kilku godzin ukończyć wykonanie pracy konkursowej -sylwetkę papieża Jana Pawła II idącego przez góry, przygotowując ją na płycie WIM Platte o wymiarach 60 cm na 80 cm z zastosowaniem płytek ceramicznych Ceramiki Tubądzin . Finaliści poznali zadanie na kilka tygodni wcześniej, mogli się więc przygotować do zawodów. Wzór był dla wszystkich jednakowy, natomiast kolorystyka, technika wykonania i materiał - dobierany był przez zawodników indywidualnie.
Jury które obradowało 15.02.14 zaraz po ukończeniu prac oceniało każdą z prac wg kryteriów : wrażenie arytstyczne, pomysł, jakość wykonania, dokładność ułożenia płytek, jakość docięć do krawędzi, jakość zaspoinowania miało przed sobą trudne i odpowiedzialne zadanie - większość autorów reprezentowała wysoki poziom, precyzję oraz jakość wykonania. Po podliczeniu wszystkich punktów okazało się, że trzy jury zgodnie uznało, że na podium stanęli :
I. miejsce Janusz Milecki woj. zachodniopomorskie
II. miejsce Mirosław Kołodziej woj. małopoolskie
III. miejsce Paweł Fijałkowski woj. mazowieckie
Zwycięzca oraz autorzy dwóch pozostałych prac otrzymali kikudniowy pobyt wraz z atrakcjami w luksusowym hotelu Klimek SPA w Muszynie ufundowany przez firmy Tubądzin i WIM Sp. zo.o. oraz profesjonalne narzędzia glazurnicze od firmy Rubi.
MISTRZ POLSKI W UKŁADANIU GLAZURY
Janusz Milecki , zwycięzca VI Glazurniczych Mistrzostw Polski : Moją pracę składałem się z około 60 wyciętych elementów różnej wielkości, naklejonych na płytę i przytwierzonych do podłoża. Moim zamysłem nie było stworzenie kolorowego obrazka a stworzenie stonowanej i eleganckiej kompozycji , która będzie się wybijała na tle pozostałych - i udało się ! Cieszę się ,że uległem namowom żony i przystąpiłem do eliminacji w Szczecinie , a po ich wygraniu do do Glazurniczych Mistrzostw Polski. Chciałbym moją wygraną zadedykować właśnie jej - mojej żonie Renacie, która zawsze we mnie wierzyła !
W klasyfikacji konkursowej VI Glazurniczych Mistrzostw Polski podajemy wyłącznie trzy pierwsze lokaty, co jest podyktowane tym,że wszyscy finaliści konkursu prezentują najwyższy poziom , a dzięki wygranej w eliminacjach znależli się w tym zaszytnym gronie. Decyzją Polskiego Zrzeszenia Płytkarzy i jury konkursowego ogłaszamy , że kolene miejsca są miejscami ex aequo - na równorzędnej 4 pozycji znaleźli się zawodnicy ( kolejność alfabetyczna) :
Adam Nettik
Bartłomiej Chomicki
Dariusz Golas
Grzegorz Duk
Grzegorz Kubicki
Grzegorz Morduła
Grzegorz Pyzowski
Kacper Witczak
Kamil Drewniak
Krzysztof Glina
Krzysztof Gliwiński
Krzysztof Jasak
Krzysztof Wójcik
Leszek Bitowt
Leszek Rybarczyk
Marcin Matera
Marcin Wojciechowski
Paweł Brodacki
Sebastian Woźniak
Zbigniew Załęcki
Dziękujemy wszystkim zawodnikom za udział w VI edycji Glazurniczych Mistrzostw Polski i jesteśmy dumni,że mamy w swoim gronie tak wybitnych specjalistów, rzemieślników i przedsięgiorców. Serdecznie podziękowania dla sponsorów głównych firm : WIM Sp. z o.o. i Ceramiki Tubądzin dzięki których wsparciu udało się zorganizować wspaniałe przedsięwzięcie, a także ugościć naszych zawodników i zapewnić im przyjemny wieczorny relaks, tak bardzo potrzebny po wielodniowych zmahaniach i wyścigu z czasem. Dziękujemy również naszym partnerom : Firmom RUBI, FOX oraz patronom naszego przedsięwzięcia : Związkowi Rzemiosła Polskiego, Łódzkiej Izbie Rzemiosła, Fachowemu Wykonawcy.
Serdecznie gratulujemy i zapraszamy do podjęcia kolejnych wyzwań !
Magda Orczykowska